Tsavo East en Tsavo West

Het Tsavo nationaal park, dat in twee delen is opgesplitst, is het grootste Nationaal Park van Kenia en wellicht ook het meest ongerepte, dat veel minder toeristen trekt dan het Mara Masai reserve.

Tsavo East Nationaal Park

Het Tsavo East Nationaal Park is het grotere van de twee parken. Het bestaat uit semi-aride vlaktes en ligt aan de noordoostzijde van de snelweg tussen Nairobi en Mombasa. Door het gebied lopen twee rivieren, de Galana en de Voi, waarlangs u grote kans maakt het wild dat in het gebied leeft, te spotten. De meeste kampen in het gebied bevinden zich eveneens langs de oevers van deze rivieren en van daaruit kunt u gamedrives maken, waarbij u op zoek gaat naar zwarte neushoorns, olifanten, nijlpaarden, leeuwen of luipaarden. Bijzonder mooie stukken van het park zijn de Mudanda Rock, die doet denken aan Ayer’s Rock in Australië, en de Lugard Falls. Mudanda Rock kijkt uit over een dam, die favoriete hangplaats voor olifanten vormt. Lugard Falls is een wat misleidende naam, omdat het hier niet om watervallen gaat, maar om een serie stroomversnellingen. Minder spectaculair is het zeker niet. Een verfrissende duik is overigens niet aan te raden, want in het water leven vele krokodillen.

Tsavo West Nationaal Park

Het Tsavo West Nationaal Park staat vooral bekend om het vulkaanlandschap dat zich ten noorden van de rivier de Tsavo bevindt. Daarnaast valt ook in dit nationale park het nodige wild te zien. In het park ligt het Ngulia Rhino Sanctuary, waar u zo goed als zeker de zwarte neushoorn zult zien. Verder komen in het park zebra’s, buffels, impala’s, verschillende soorten gazelles, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, nijlpaarden en olifanten voor. Voor vogelliefhebbers zijn de Ngulia hills en de Mzima Springs favoriete bestemmingen binnen het park. Bijzonder is het landschap van de Shetani Lava Flow, dat ontstaan is na een vulkaanuitbarsting 200 jaar geleden. Onder de versteende lavastroom zijn grotten ontstaan en voor de avontuurlijke reiziger bestaat in Tsavo West Nationaal Park de mogelijkheid om grotverkenningen te doen. Voor zowel het wandelen op de Shetani Lava Flow als de grotverkenningen geldt dat u dit altijd onder begeleiding van een gids moet doen.

Praktisch

De populairste ingangen naar het Tsavo Nationaal Park liggen langs de snelweg tussen Nairobi en Mombasa. Voor toegang tot Tsavo West maken veel reizigers gebruik van de Mtiti Andei-ingang en voor Tsavo East is de Voi-ingang het meest gebruikt. In beide kampen zijn diverse lodges en kampeerplekken te vinden waar u kunt overnachten. Tsavo East kunt u het hele jaar bezoeken, voor Tsavo West zijn januari-februari en augustus-oktober de beste maanden. Wilt u vogels kijken, dan zijn oktober en november geschikte maanden in het Tsavo West park, omdat dan vele trekvogels hier neerstrijken.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Kenia:

Foto’s van Tsavo East en Tsavo West

Ligging