Nationale Reservaten

Aan weerszijden van de Ewaso Nyirorivier liggen de Samburu, Buffalo Springs en Shaba nationale reservaten, welke tezamen een gebied van zo’n 440 km² bestrijken.

Samburu en Buffalo Springs

De Samburu en Buffalo Springs reservaten worden van elkaar gescheiden door de Ewaso Nyirorivier, maar vormen eigenlijk één geheel. Reizigers zullen niet malen om de naamgeving van het gebied waar ze het ene bijzondere dier na het andere zien. In deze reservaten leven dieren die niet in andere delen van Oost-Afrika voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bijzondere Grévyzebra, de Oost-Afrikaanse spiesbok, de gerenoek en de netgiraf. De kans dat u in Buffalo Springs luipaarden en jachtluipaarden waarneemt is groot. In de rivier zelf vindt u vaak nijlpaarden en krokodillen. Het landschap van de reservaten wordt niet gedomineerd door de rode kleur, die u in vele andere nationale parken van Kenia tegenkomt. Groen van de rivierbossen en geel van de graslanden overheersen hier. Samburu heeft een golvend landschap dat de Ol Doinyo Koitogorr van 1250 meter als hoogste punt heeft. Buffalo Springs is genoemd naar de bronnen die er te vinden zijn en welke het meeste wild aantrekken. Het landschap is verder vlak en droog. De hoofdingang van deze reservaten ligt bij het dorp Archer’s Post, dat bevolkt wordt door het Samburu volk. Wanneer u meer over dit volk te weten wilt komen kunt u een bezoek brengen aan in de buurt gelegen culturele dorpen, die toeristen in staat stellen de Samburucultuur van dichtbij mee te maken. In Archer’s Post kunt u informatie verkrijgen over dergelijke excursies.

Shaba

Het Shaba nationaal reservaat wordt een stuk minder bezocht dan de andere twee reservaten van dit ecosysteem. Dat heeft te maken met het feit dat de meeste gamedrives in de andere parken plaatsvinden. Voordeel hiervan is dat u in Shaba minder gezelschap van andere reizigers zult hebben en ongestoord kunt genieten van het weidse landschap. Het Shabareservaat bestaat uit een semi-aride landschap dat omgeven wordt door heuvels. Het zuiden van het gebied wordt gedomineerd door de Shabaheuvel, daie een vulkanische oorsprong heeft. Langs de noordgrens van het gebied loopt de Ewaso Nyirorivier en hier bevinden zich ook diverse bronnen en de Chandler’s Falls. De kans dat u wild tegenkomt is het grootst in deze waterrijke gebieden van het reservaat. Bekend staat Shaba tot slot om Joy’s Camp, de vroegere thuisbasis van Joy Adamson, die samen met haar man George het boek Born Free schreef over in gevangenschap opgegroeide leeuwen. Bij Joy’s Camp voedde ze Penny op, de luipaard uit haar laatste boek Queen of Sheba. In het kamp kunt u tegenwoordig overnachten.

Praktisch

De hoofdingang tot Samburu-Buffalo Springs bevindt zich bij Archer’s Post. De twee reservaten zijn met elkaar verbonden via een brug die zich bij de Samburu Game Lodge bevindt. De meeste overnachtingsmogelijkheden in het gebied liggen langs de noordoever van de Ewaso Nyirorivier. Shaba ligt aan de andere kant van de Trans-Africa Highway. Ook hier zijn enkele lodges te vinden, die over het algemeen vanwege de afgelegen locatie minder bezocht worden dan de lodges in de andere twee reservaten. De meeste kans om wild te zien maakt u tussen juni en oktober, wanneer de rivier vrijwel de enige zekere waterbron van het gebied is.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Kenia:

Foto’s van Nationale Reservaten

Ligging