Masai Mara

De Masai Mara is het bekendste en populairste safaripark van Kenia en staat vooral bekend om de Great Wildebeest Migration, oftewel de jaarlijkse trek van meer dan een miljoen gnoes.

Masai Mara beslaat zo’n 1500 km² en bestaat uit uitgestrekte grassavannes. De enige rivieren die het hele jaar door water bevatten zijn de Talek en de Mara en op diverse plaatsen langs deze rivier zijn poelen ontstaan, waar wild samenkomt. Met name nijlpaarden voelen zich in deze poelen thuis, maar ook krokodillen en otters vinden hier hun ideale habitat. De rijke flora- en met name faunawereld van de Masai Mara trekt al jaren vele toeristen die hier hun ultieme safaribelevenis ervaren. Tot de bewoners van het gebied behoren onder andere de Grote Vijf, leeuwen, hyena’s, impala’s, zebra’s en zo’n 450 verschillende vogelsoorten. Het gehele jaar door valt volop te genieten in het park, maar tussen augustus en oktober is een bezoek extra spectaculair vanwege de trek van de gnoes.

Great Wildebeest Migration

Wanneer in de Serengeti in juni/juli de droogte aanbreekt is het voor de gnoes tijd om aan hun grote trek richting de Masai Mara te beginnen. De Great Wildebeest Migration is één van de spectaculairste natuurverschijnselen ter wereld en zonder twijfel zal de aanschouwing van een eindeloze colonne gnoes tot de meest bijzondere momenten van uw leven behoren. Helemaal spectaculair is de oversteek van de rivier de Mara, die menig gnoe het leven kost. Collectief storten de gnoes zich in het water, waarbij krokodillen steevast op de loer liggen om de zwakste dieren aan te vallen. Ook de stroming en vertrapping door andere gnoes kan een dier fataal zijn. In juli en augustus is dit schouwspel op de heenweg te bewonderen en in oktober, wanneer de kuddes terug trekken richting de Serengeti vindt de gevaarlijke oversteek wederom plaats. Behalve de gnoes trekken ook duizenden gazelles, zebra’s en elanden van de Serengeti naar de Masai Mara, zodat in totaal zo’n 2 miljoen dieren in kuddes achter elkaar door het land trekken. Of u nu van natuur houdt of niet, van dit spektakel zult u genieten!

Masai

Vanuit vrijwel elk kamp in het Masai Mara reservaat worden excursies naar een Masaidorp georganiseerd. Of deze excursie tot tevredenheid leidt hangt af van uw eigen verwachtingen. Wanneer u echt een verregaande indruk wilt krijgen van het leven van de Masai doet u er beter aan een excursie georganiseerd door de Masai zelf te boeken of deel te nemen aan een wandeling onder leiding van een Masai-gids en van de gelegenheid gebruik te maken vragen te stellen. Het gevaar dat u terecht komt in een erg commercieel georiënteerde excursiegroep ligt echter altijd op de loer.

Praktisch

In de Masai Mara bevindt zich een groot aantal kampen variërend in luxe en grootte. Voor een goede safari-ervaring trekt u minstens vier dagen uit en het beste verdeelt u uw tijd tussen twee of, wanneer u langer blijft, meerdere kampen, zodat u verschillende gebieden van het reservaat leert kennen. Het noordwesten van de Masai Mara behoort tot de beste gedeeltes voor wildobservaties. Meer informatie over de mogelijkheden in dit gebied vindt u op Mara triangle. De Masai Mara behoort tot de populairste reservaten van Kenia en wordt zeer druk bezocht door reizigers.

Foto’s van Masai Mara

Ligging