Great Rift Valley (Lake Nakuru)

De Great Rift Valley is een geologische breuklijn waarlangs vulkanische activiteit het landschap bepaalt. In Kenia bevindt zich in het valleigebied een prachtig merenlandschap.

In totaal is de Great Rift Valley bijna 8700 km lang. De breuklijn loopt van Libanon tot het Zambezidal in Mozambique. Langs de lijn bewegen al miljoenen jaren twee tektonische platen tegen elkaar met tot op de dag van vandaag vulkanische activiteit tot gevolg. Kenmerkend voor de Great Rift Valley in Kenia is het merenlandschap, bestaande uit Lake Naivasha, Lake Nakuro, Lake Bogoria, Lake Elmenteita en Lake Baringo. Lake Naivasha vormt vaak een eerste stop tijdens een verkenning van de Great Rift Valley vanaf Nairobi. Het is een cirkelvormig zoetwatermeer, waar zo’n 500 verschillende vogelsoorten voorkomen. Groot voordeel van dit meer is dat het ook met het openbaar vervoer vanuit Nairobi bereikbaar is. Rondom het vrij kleine Lake Nakuro ligt het Nakuro Lake Nationaal Park, dat vooral populair is vanwege de faunawereld. Langs de oevers van het meer leven miljoenen flamingo’s en talloze pelikanen en de kans dat u beide Afrikaanse neushoornsoorten hier zult zien is groot. De volledige Big Five komt in het park voor en daarnaast kunt u ook giraffen, bavianen en gazelles treffen. Voor de vogelliefhebbers vallen zo’n 500 verschillende soorten op te sporen. Een goede manier om het gebied te verkennen is door de 35 km lange weg rondom het meer te volgen. Lake Bogoria en Lake Baringo liggen ten noorden van Nakuro en zijn net als de overige meren zeer interessant voor vogelaars. In het zoete water van Baringo leven krokodillen en nijlpaarden, terwijl het zoute water van Bogoria doorgaans grote zwermen flamingo’s trekt. Ook de natuur rondom en tussen de twee meren is de moeite waard. Lake Elmenteita is het kleinste en minst bezochte meer van het gebied. Het merengebied staat vanwege de unieke natuurverschijnselen op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Behalve de meren zelf zorgen geisers, warmwaterbronnen, moerassen, graslanden en bossen voor een zeer afwisselend en indrukwekkend landschap.

Hell’s Gate Nationaal Park

Hell’s Gate Nationaal Park wordt gevormd door een indrukwekkend vulkaanlandschap dat u per fiets of te voet kunt verkennen. Het park is één van de weinige plekken waar u op eigen houtje tussen wilde dieren kunt wandelen of fietsen. In het park leven onder andere verschillende gazellesoorten, giraffes, zebra’s, luipaarden, gnoes, impala’s en diverse (roof)vogelsoorten. Het landschap wordt gekenmerkt door geisers, metershoge kliffen en lavaproppen, die door erosie bijzondere vormen hebben aangenomen en nu als torens in het landschap prijken.

Mount Longonot Nationaal Park

Met name voor actieve reizigers is het Mount Longonot Nationaal Park interessant. Het park bestaat uit de 2776 meter hoge slapende vulkaan, Mount Longonot. Een wandeling vanaf de ingang van het park tot de bijna perfect ronde kraterrand is zeer de moeite waard. Bovenop geniet u niet alleen van het spectaculaire uitzicht in de krater, maar ook van het uitzicht op de Great Rift Valley. Onderweg kunt u bovendien divers wild verwachten. Wanneer u niet genoeg kunt krijgen van het park kunt u ook een wandeling rondom de krater maken. Deze wandeling duurt echter zo’n 3 à 4 uur, dus weet waar u aan begint! Nog iets avontuurlijker zijn de mountainbike- en klimmogelijkheden in het park.

Foto’s van Great Rift Valley

Ligging