Mombasa

Na Nairobi is Mombasa de grootste stad van Kenia. Het is het belangrijkste handelscentrum van het land en is op een 15 km² groot eiland voor de kust gelegen.

Mombasa is één van de oudste steden van Oost-Afrika. De stad heeft de grootste haven van Kenia en daar dankt ze ook haar positie als belangrijk handelscentrum aan. De toeristenoorden liggen allemaal ten zuiden en noorden van de stad en weinig reizigers brengen een bezoek aan Mombasa. Dat is zonde, want Mombasa heeft een aantal interessante bezienswaardigheden en bovendien krijgt u er een goede indruk van het Keniaanse stadsleven. De kuststreek van Kenia, waartoe Mombasa behoort wordt bevolkt door de Swahili, die het KiSwahili spreken en vrijwel allemaal moslim zijn.

Bezienswaardigheden

Het interessantste gedeelte van Mombasa is Old Town. De meeste gebouwen in deze wijk dateren van eind 19de en begin 20ste eeuw. Topattracties zijn Fort Jesus en de Ndia Kuu Road, oftewel de hoofdstraat van OId Town. Fort Jesus werd in de 16de eeuw door de Portugezen gebouwd en heeft als enige gebouw uit die periode de tand des tijds doorstaan. Het fort diende ter bescherming van de haven van Mombasa. Tegenwoordig kunt u in het museum van Fort Jesus opgravingen bekijken die in de buurt gevonden zijn en ook leert u meer over de plaatselijke cultuur. Langs de Ndia Kuu Road liggen 19de eeuwse huizen met mooi versierde houten balkons. Wanneer u door de straat wandelt doet u er dus goed aan om ook af en toe naar boven te kijken. In Old Town bevinden zich enkele moskees, waaronder de Basheikhmoskee, de oudste van Mombasa. Buiten Old Town kunt u een bezoek brengen aan enkele zeer bezienswaardige tempels. De Jain Temple is zeer rijkelijk versierd en u zult ogen te kort komen om alles tot u te nemen. De tempel behoort toe aan de jaïnisten een subgroep van het hindoegeloof. Voordat u de tempel binnengaat moet u uw schoenen uittrekken en al uw lederwaren achterlaten. Minstens zo overweldigend is de Shri Swaminarayan tempel, één van de oudste hindoetempels van Oost-Afrika. Wanneer u de tempel bezoekt krijgt u meestal een gratis rondleiding. Wanneer u even uw voeten wilt laten rusten kunt u dit goed doen op het Treasury Square, één van de weinige plekken in de stad waar groen te vinden is. Een ander leuk uitstapje is een bezoek aan de markt van Mombasa. MacKinnon Market is gedeeltelijk overdekt en u koopt er verse groenten en fruit en allerlei exotische producten. Wanneer u hier toch bent kunt u ook de omliggende wijk verkennen, waar allerlei winkels gelegen zijn. Biashara Street staat bekend om de textielwinkels. Mocht u even aan de hitte willen ontsnappen, loop dan richting de Old Law Courts, dat tot de mooiste koloniale bouwwerken van de stad behoort. In het gebouw bevindt zich een museum, waar u meer te weten komt over de geschiedenis van de streek en de cultuur van de lokale bevolking.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Kenia:

Foto’s van Mombasa

Ligging