Vervoer in Kenia

De snelste en comfortabelste manier om u in Kenia over grote afstanden te verplaatsen is door middel van een binnenlandse vlucht (met een chartervliegtuig).

Binnenlandse vluchten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De afstanden in Kenia zijn groot en omdat het wegnetwerk vaak slecht is gaat reizen per auto langzaam. Moet u grote afstanden overbruggen, dan kunt u dus beter gebruik maken van een binnenlandse vlucht, bijvoorbeeld als u vanaf de kust naar één van de natuurparken in het binnenland wilt. Vele lodges en game parcs beschikken over een eigen landingsbaan. Kenia telt in totaal een zeer groot aantal landingsbanen, waarvan een groot gedeelte niet geasfalteerd is. Ook deze landingsbanen worden aangedaan door Kenya Airways, maar daarnaast zijn in Nairobi ook tientallen chartermaatschappijen gevestigd, die veelal vanaf Wilson Airport nabij Nairobi vertrekken. Vanaf Mombasa verzorgt Mombasa Air Safari vluchten naar diverse wildlifeparken. De chartermaatschappijen op Wilson Airport hanteren meestal een vaste prijs per vliegtuig per vlucht. Zij nemen een maximum aantal van zes personen mee en u betaalt dus meestal een gezamenlijke prijs.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Autorijden in Kenia is niet voor iedereen weggelegd. De beste wegen, de asfaltwegen, zijn ook vaak in slechte staat, wat betekent dat er grote kuilen in het wegdek zitten. Deze asfaltwegen zijn vrijwel beperkt tot het zuiden van het land, gaat u het binnenland in dan vindt u alleen zandwegen, die bij regen in modder veranderen. Daarnaast heeft u nog te maken met het roekeloze rijgedrag van de Kenianen zelf en dan met name die van de taxichauffeurs, de bestuurders van de matatu’s. Auto’s kunt u huren op de grote vliegvelden en in steden als Nairobi en Mombasa. Wanneer u van plan bent grote afstanden af te leggen is het noodzakelijk een 4x4 te huren. Laat u altijd goed informeren over de verzekering en over hulp bij ongevallen en wanneer u autopech heeft.

Taxi

Bron: Christian Dubois, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Verreweg het populairste vervoermiddel van de Kenianen zelf is de matatu, oftewel de gedeelde taxi. Sinds 2004 zijn de regels hiervoor verscherpt en is de veiligheid van vervoer per matatu verbeterd. Ongelukken komen echter nog steeds regelmatig voor en ook moet u in een matatu altijd zeer goed op uw eigendommen letten. Matatu’s zijn minibusjes herkenbaar aan hun witte kleur met een gele streep. Het dragen van een gordel is verplicht. Matatu’s vertrekken pas wanneer ze vol zijn. Ze rijden binnen steden en plaatsen, maar ook tussen de steden en dorpen. Binnen steden kunt u ze overal aanhouden, interlokale matatu’s hebben meestal vaste op- en uitstapplaatsen.

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tussen Nairobi en Mombasa kunt u drie keer per week reizen met de trein. De rit duurt officieel zo’n 13 uur, maar in de praktijk doet de trein er vaak veel langer over. De wagons zijn over het algemeen in slechte staat. Voor de avontuurlijke reiziger is het echter wel een bijzondere ervaring. Boekt u in elk geval een eerste klas kaartje. Het busvervoer in Kenia wordt door diverse particuliere busmaatschappijen verzorgd. Zowel lange afstanden als korte ritten binnen steden kunt u per bus afleggen. Ook zijn er bussen die u over de grens naar Tanzania kunnen vervoeren. Voor deze lange ritten kunt u het beste een dag van tevoren een kaartje kopen. Kaartjes zijn te koop in kiosken. Laat u door uw touroperator of in uw hotel informeren over de busverbindingen vanuit uw verblijfplaats.