Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Kenia.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De nationale munteenheid van Kenia is de shilling, welke in Nederland niet te verkrijgen is. Bij banken en wisselkantoren kunt u geld omwisselen. Op sommige plekken kunt u met dollars of euro’s betalen. Met name in nationale parken verkiest men vaak betaling in dollars. Pinnen kan op steeds meer plekken en creditcards worden in de meeste hotels geaccepteerd. Restaurants geven deze mogelijkheid vaak nog niet.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen naar het thuisfront kunt u vanuit openbare telefooncellen of met uw mobiele telefoon. Openbare telefoons werken met een telefoonkaart of met muntgeld. Een telefoonkaart kunt u in het postkantoor kopen. Het mobiele netwerk van Kenia is goed, maar beperkt zich tot de stedelijke gebieden. In nationale parken heeft u weinig aan uw gsm. Het goedkoopste is het om een Keniaanse simkaart aan te schaffen. Telefoonwinkels zijn wijdverbreid. Ook internet is vrijwel overal te vinden. In kleine plaatsen is meestal ook wel één plek te vinden waar internet wordt aangeboden. De verbinding is niet overal even goed. In natuurparken moet u niet op internetverbinding rekenen. Hotels hebben steeds vaker draadloos internet ter beschikking.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voordat u naar Kenia afreist kunt u het beste een afspraak bij de GGD of andere gezondheidsdienst maken om te bespreken welke inentingen u nodig heeft. In elk geval wordt hepatitis A aangeraden en daarnaast tyfus, tetanus en polio. Ook malariatabletten zijn noodzakelijk en daarbij dient u een goed insectenwerend middel mee te nemen. Bescherm u altijd goed tegen de zon en zorg dat u in elk geval een basisvoorraad medicijnen bij u heeft. Hiv/Aids is een groot probleem in Kenia, past u daarom op met seksueel contact en indien u een medische behandeling nodig heeft dient u na te gaan of instrumenten genoeg ontsmet worden. U kunt eventueel zelf een setje injectienaalden meenemen. Voor eten en drinken geldt dat u het beste geen rauwe groenten en ongeschild fruit kunt nuttigen. Zorg dat vlees altijd goed doorbakken is. In zijn algemeenheid geldt hoe verser hoe beter en hoe heter bereid hoe beter.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Raadpleegt u voordat u naar Kenia afreist het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In Kenia komen met enige regelmaat gewelddadigheden voor en ook is sprake van terroristische dreiging, omdat het Keniaanse leger in Somalië strijdt tegen de islamitische Al-Shabaab groepering. Criminaliteit komt in Kenia veel voor met name in de steden en gaat niet zelden gepaard met geweld. Te voet in het donker over straat wordt ten sterkste afgeraden en ook ’s avonds autorijden is niet raadzaam. Bij gewapende overvallen dient u geen weerstand te bieden. Wanneer u overdag op straat loopt kunt u het beste zo min mogelijk waardevolle spullen meenemen. In het openbaar vervoer komt beroving veel voor, zowel in matatu’s als op trein- en busstations. Houd uw spullen daarom altijd goed in de gaten. Neemt u ook nooit een drankje van een vreemde aan, want hierin kan een verdovend middel zijn gedaan.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Kenia:

  • De netspanning in Kenia bedraagt 220 tot 240 volt. Men maakt gebruik van Britse stekkers met drie pinnen. Voor Nederlandse stekkers heeft u dus een adapter nodig.
  • In restaurants is de service soms al bij de prijs inbegrepen. Wanneer dit niet het geval is kunt u als fooi 10% bij de prijs optellen. Gidsen van safaritochten en chauffeurs krijgen doorgaans een flinke fooi. Overlegt u met uw reisorganisatie of met uw medereizigers over een geschikt bedrag. Taxichauffeurs krijgen doorgaans geen fooi.
  • Wanneer u als vrouw alleen op reis gaat, moet u niet alleen over straat gaan in het donker en vermijd ook overdag donkere steegjes. Doe uw hotelkamer altijd op slot en reageer resoluut afwijzend op ongevraagde mannelijke aandacht. In sommige islamitische regio’s, met name langs de kust, kunt u zich beter niet al te bloot kleden.
  • Gehandicaptenvoorzieningen zijn in Kenia niet al te best. Het openbaar vervoer kent geen speciale voorzieningen en ook de meeste openbare gebouwen zijn niet op rolstoelgebruikers ingesteld. Safari’s leveren vaak geen problemen op, zeker niet als u met een gespecialiseerde organisatie gaat.
  • Topless zonnen en naturisme is in Kenia verboden.